Weź parówki, cebulę i jeszcze jeden składnik. Pyszny i tani sos do makaronu zrobisz w kilka chwil

Dodano:
Smażenie parówek i cebuli Źródło: Shutterstock / Zapylaiev Kostiantyn
Może makaron z parówkami to coś, co nie brzmi wykwintnie, ale nie o to w tym daniu chodzi. Ma być tanio, szybko, ale jednocześnie komfortowo i smacznie. Przepis jest dziecinnie prosty.

Makaron z parówkami pamiętam doskonale z czasów studenckich. To szybki i tani obiad, którym wszyscy się zajadali. Choć dziś nie jem mięsa, z sentymentem wracam do tego dania i wykorzystuję wówczas roślinne parówki sojowe. To podpowiedź już na sam początek: możesz wykorzystać tu dowolne, ulubione parówki, czy to drobiowe, czy to wieprzowe, czy nawet roślinne.

Jak zrobić makaron z parówkami?

Patent jest prosty: wstawiasz makaron do gotowania, a w tym czasie na patelni przygotowujesz sos z parówkami. W wersji sprzed lat lądował tam nawet zwykły keczup, ale nie była to moja ulubiona wersja. Dlatego proponuję dodać do dania pomidory krojone z puszki, może to być też passata lub przecier.

Cały sekret polega na odpowiednim przesmażeniu składników i dodaniu odrobiny masła. Masło skarmelizuje lekko cebulę i sprawi, że smaki idealnie się po przenikają. Do sosu warto dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, zyska wówczas na aksamitności.

Do dania możesz wykorzystać dowolny makaron, czy to świderki, czy to kokardki, czy to spaghetti.

Przepis: Makaron z parówkami i cebulą

Szybki i tani obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
907 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu
  • 5 parówek
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w dobrze osolonej wodzie. Cebulę i parówki pokrój.
  2. Szykowanie daniaNa patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż, aż się zeszkli, dodaj parówki i łyżkę masła, smaż razem kilka minut, dodaj pomidory i duś wszystko razem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj odcedzony makaron i dobrze wszystko wymieszaj.

Gotowe danie możesz dodatkowo posypać tartym, żółtym serem oraz ulubioną zielenią, np. posiekanym drobno szczypiorem.

Inne pomysły na makaron z parówkami

Makaron z parówkami to potrawa tania i można powiedzieć, że kryzysowa, dlatego śmiało dodaj do niej to, co akurat masz w lodówce. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które nie są już pierwszej świeżości. Na patelnię razem z cebulą możesz dorzucić np. kolorową paprykę, seler naciowy czy marchewkę.

Eksperymentować można również z przyprawami. To danie świetnie smakuje z dodatkiem curry, a fani pikantnych dań mogą doprawić swój sos do makaronu ostrą papryką.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...