Weź parówki, cebulę i jeszcze jeden składnik. Pyszny i tani sos do makaronu zrobisz w kilka chwil
Makaron z parówkami pamiętam doskonale z czasów studenckich. To szybki i tani obiad, którym wszyscy się zajadali. Choć dziś nie jem mięsa, z sentymentem wracam do tego dania i wykorzystuję wówczas roślinne parówki sojowe. To podpowiedź już na sam początek: możesz wykorzystać tu dowolne, ulubione parówki, czy to drobiowe, czy to wieprzowe, czy nawet roślinne.
Jak zrobić makaron z parówkami?
Patent jest prosty: wstawiasz makaron do gotowania, a w tym czasie na patelni przygotowujesz sos z parówkami. W wersji sprzed lat lądował tam nawet zwykły keczup, ale nie była to moja ulubiona wersja. Dlatego proponuję dodać do dania pomidory krojone z puszki, może to być też passata lub przecier.
Cały sekret polega na odpowiednim przesmażeniu składników i dodaniu odrobiny masła. Masło skarmelizuje lekko cebulę i sprawi, że smaki idealnie się po przenikają. Do sosu warto dodać odrobinę wody z gotowania makaronu, zyska wówczas na aksamitności.
Do dania możesz wykorzystać dowolny makaron, czy to świderki, czy to kokardki, czy to spaghetti.
Przepis: Makaron z parówkami i cebulą
Szybki i tani obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 907 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu
- 5 parówek
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMakaron ugotuj w dobrze osolonej wodzie. Cebulę i parówki pokrój.
- Szykowanie daniaNa patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż, aż się zeszkli, dodaj parówki i łyżkę masła, smaż razem kilka minut, dodaj pomidory i duś wszystko razem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj odcedzony makaron i dobrze wszystko wymieszaj.
Gotowe danie możesz dodatkowo posypać tartym, żółtym serem oraz ulubioną zielenią, np. posiekanym drobno szczypiorem.
Inne pomysły na makaron z parówkami
Makaron z parówkami to potrawa tania i można powiedzieć, że kryzysowa, dlatego śmiało dodaj do niej to, co akurat masz w lodówce. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które nie są już pierwszej świeżości. Na patelnię razem z cebulą możesz dorzucić np. kolorową paprykę, seler naciowy czy marchewkę.
Eksperymentować można również z przyprawami. To danie świetnie smakuje z dodatkiem curry, a fani pikantnych dań mogą doprawić swój sos do makaronu ostrą papryką.